Els productors d’oli d’oliva verge extra han manifestat al Parlament la necessitat d’avançar en la modernització del regadiu per assegurar el futur del sector oleícola. Això, en un context de sequera que s’arrossega des de fa tres anys i que ha provocat una caiguda important de la producció. “Si avui tenim oli a les Garrigues és pel reg de suport, si hagués sigut pel secà no en tindríem ni una gota“, ha afirmat el president de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Garrigues, Enric Dalmau. A la Comissió d’Agricultura també hi ha intervingut els presidents de les DOP Baix Ebre i Montsià, Siurana, Oli Empordà i Terra Alta, que han demanat, a banda dels sistemes de regadiu, impulsar la promoció de l’oli que produeixen.
Els presidents dels cinc segells DOP d’oli d’oliva verge extra de Catalunya han comparegut aquest dimarts a la Comissió d’Agricultura del Parlament per reivindicar la seva feina i reclamar polítiques encaminades a assegurar el futur del sector.
El sector ha demanat el compromís dels diferents partits per avançar en la modernització dels sistemes de regadiu, després que la sequera hagi demostrat en els darrers tres anys la “inviabilitat” de l’agricultura de secà, segons ha expressat Enric Dalmau, president de la DOP Garrigues.
En el cas de la DOP Baix Ebre, el seu president, Lluís Cardona, ha reclamat la posada en marxa del canal Xerta-Sénia, que havia d’entrar en funcionament el novembre passat. “És inadmissible que no pugui baixar aigua pel Xerta-Sénia amb les mancances que hi ha d’aigua i, a més, tenint molta part de les infraestructures fetes de fa més de 60 anys“, ha reclamat.
Des de la DOP Siurana, han celebrat l’inici de les obres per portar aigua a l’embassament dels Guiaments i han reclamat “l’execució imminent” de la connexió del reg des del Garrigues Sud a la Comunitat de Regants del riu Montsant. El seu president, Antoni Galceran, també ha demanat que pugui “començar ja” el reaprofitament de l’aigua de l’EDAR de Reus per part dels pagesos i regants de Riudecanyes.
En el cas de comptar amb reg de suport, com és el cas de la DOP Terra Alta, el seu president, Josep Pere Colat, ha reclamat una rebaixa del preu de l’aigua per “alliberar costos al sector“. “Estem regant a 35 cèntims el metre cúbic d’aigua i la diferència de preu de l’oli ha baixat un 50% respecte l’any passat“, ha expresat Colat.
De la seva banda, el president de la DOP Oli Empordà, Simó Casanovas, ha admès que la solució d’instal·lar sistemes de regadiu als camps és complicada en el seu cas ja que bona part de les explotacions d’oliva de l’Empordà són petits camps amb produccions secundàries i que tenen rendiments tirant a baixos.
Les cinc DOP també han reclamat impulsar la promoció de l’oli d’oliva verge extra que produeixen des de diferents àmbits, ja sigui a les escoles, als mitjans de comunicació i a través de la formació de professionals especialitzats en el sector oleícola. Això, amb l’objectiu que els consumidors coneguin el valor afegit del producte i el valorin a l’hora d’anar a comprar.
També han demanat als grups parlamentaris que legislin perquè les ampolles i garrafes que produeixen puguin incloure frases que assenyalin els beneficis de consumir oli d’oliva verge extra. A banda, han carregat contra el sistema d’etiquetat Nutriscore perquè posa al mateix nivell l’oli d’oliva verge extra i l’oli de colza, entre altres.
Suport dels grups parlamentaris
Els grups parlamentaris han donat suport als presidents de les DOP i s’han compromès a treballar perquè al sector hi hagi relleu generacional. Des d’ERC, Montse Bergés, ha mostrat el seu “suport inequívoc” al sector i ha dit que es posicionaran “perquè el Govern compleixi la planificació de regadius“.
El diputat de Junts, Ignasi Prat, ha qualificat l’oli de les DOP “d’un dels tresors més preuats” del país Catalunya i ha criticat la Interprofessional de l’Oli d’Oliva Espanyol per no promocionar prou l’oli d’oliva verge extra català. Des del PP, el diputat Jaume Veray ha remarcat que cal promocionar l’oli a les escoles perquè els joves el “valorin” i que també cal protegir els noms de les DOP.
El diputat de Vox Rafael Villafranca ha expressat que “poc o res s’espera d’aquest Govern” perquè alliberi costos i aposti pel sector “donada la seva trajectòria i la seva política agrària comunitària que recolza i que va contra la sobirania alimentària“.
Per la seva part, la diputada dels Comuns Núria Lozano ha dit que per combatre la sequera cal “demanar el mateix esforç a tots els sectors productius” i ha criticat que l’esforç que es va demanar a la pagesia a l’estiu no es demanés, també, al sector turístic.
El diputat de la CUP Dani Cornellà ha donat suport al sector i ha remarcat que cal fer “les polítiques públiques necessàries” perquè el sector superi un escenari de sequera que “ha vingut per quedar-se“. Rosa Maria Sobirana, del grup Mixt, ha criticat el Govern per no destinar els recursos suficients a pal·liar la sequera i ha titllat de “mofa” al sector l’assistència del president Illa a una fira de l’oli de Jaén.
Al seu torn, el diputat del PSC Manel Ezquerra ha destacat l’ampli suport dels diferents grups pel que fa a la necessitat d’avançar en assegurar el reg dels cultius.